färgade linser endags färgade linser bifokala färgade linser skötsel av färgade linser handla färgade linser billiga färgade linser sponsrade länkar om färgade linser guide till inköp av färgade linser

   Färgade linser ?
   Här finns tips och råd om färgade linser !

 

färgade linser


Tittar du också efter billiga färgade linser ?

   ADS

Alla som använder färgade linser vet hur mycket det kostar - det är anledningen till att jag tog fram denna guiden; för att göra det lättare för Dig att hitta billiga (och bra) färgade linser !

Det finns numera många leverantörer av färgade linser på nätet. Jag har försökt finna några som är både billiga på färgade linser - och som får bra omdömen av kunderna.

ADS

LensWay erbjuder ett stort urval billiga färgade linser och har dessutom billiga tillbehör. Jag trodde först inte på att de kunde erbjuda samma typ av linser som jag köper hos Synsam - men det gick. Jag fick dem till halva priset och det gick dessutom snabbare än hos Synsam (jag behövde inte beställa tid hos optikern ;).

Andra leverantörer av billiga färgade linser på nätet; - jag hittade snabbt LensOn, YourLenses, Lenses 4 net och FreeNetLens för att nämna några. 


Vill du veta mer om linser ?

Linser togs fram som ett alternativ till glasögon. De första linserna kom för 100 år sedan och gjordes först i glas för att senare tillverkas i hård plast.

Idag tillverkas färgade linser av en vätskehaltig plast, som är en blandning av silikon och något som kallas silikonhydrogel.

Finessen med inser av silikon är att dessa släpper igenom syre. Hydrogelet används för att motverka silikonets vattenavstötande förmåga.

Nedan presenterar jag några av de olika sorters färgade linser som finns att välja bland, samt dess fördelar och nackdelar.

Några andra frågor som jag besvarar:

- Hur vet jag om färgade linser passar just mig ?

- Viktigt att veta om skötseln av dina färgade linser; vad ska man tänka på ?

- Vilka risker finns med färgade linser ?

- Hur länge kan man ha sina färgade linser ?

- Hur sätter man i och tar ut sina färgade linser ?

OBS! Inga medicinska omdömen - endast 20 år av egen erfarenhet!


färgade linser

Vilka sorters färgade linser finns det då  ?

Det finns många olika sorters färgade linser; endagslinser, kosmetiska linser (här ingår färgade linser), toriska (dvs färgade linser för astigmatism - brytningsfel) linser och nu t o m bifokala färgade linser (var ska det sluta?).

Endagslinser : denna typen av färgade linser behöver du inte klydda med och de är mycket behagliga att hantera; nytt paket på morgonen, som kastas på kvällen.

Kosmetiska linser: denna typen av färgade linser är kul om man vill ändra sitt utseende på ett drastiskt sätt utan att behöva ta till mer avancerade metoder. Linserna kan fås med eller utan styrka och i flera olika färger, t o m som kattögon (LensWay har en sort som heter Wild Eyes 2 Go -- kallas även Crazy Linser!).

   ADS

Bifokala färgade linser: denna typen av färgade linser är till Dig som "lider" av s k ålderssynthet och egentligen behöver bifokala glasögon, men som hellre vill vara utan. Jag tillhör den kategorin (snart...).Vilka sorters färgade linser passar mig ?

Först och främst: om du vill ha färgade linser måste du först kontrollera ögonen hos en legitimerad optiker eller ögonläkare.

Färgade linser måste provas ut så att de sitter som de ska på dina ögon. Det är också viktigt att kontrollera ögat, så att linserna ej bidrar till att förvärra en eventuell skada på ögat.

Detta gäller även om du bara ska ha färgade linser utan styrka.

Du undrar säkert hur lång tid det tar att vänja sig vid färgade linser?
- Det beror mycket på vem man är och vilken linstyp man använder.  Hårda linser kan ta flera veckor, medan de mjuka färgade linserna bara tar upp till en vecka.

Första gången du får linsen i ögat kan man bli irriterad  - få s k "grus i ögat känsla", få röda ögon och ökad känslighet för ljus.

Har du torra ögon så tar det längre tid att vänja sig. I sådana fall kan du kanske bara ha linser halva dagen istället för hela dagen.

Du bör ej använda färgade linser om du
- har återkommande ögoninfektioner
- lider av svår allergi
- problem med torra ögon
- ofta vistas i dammiga, smutsiga och rökiga miljöer
- behöver speciella glasögonglas som ej kan ersättas med färgade linser.


Vilka risker finns det med färgade linser ?

Tänk på att du sätter ett främmande föremål i ögat !

Det är därför viktigt att du följer optikerns rekommendationer när det gäller skötseln av dina linser.

Tänk också på din handhygien - tvätta händerna ordentligt innan du hanterar linserna !

En fråga som ständigt dyker upp är vad som händer om man somnar med linser i ögonen. Det är ingen fara så länge det inte händer för ofta. Dock brukar linsen torka ut så att den sitter ganska hårt fast i ögat.

Det viktigaste är att man inte grips av panik och försöker tar ut linserna med en gång. Nej, istället ska du droppa steril koksaltlösning i ögonen och vänta i ca 15 minuter, varpå det inte brukar vara något problem med att få ut linsen.

Varför bör du inte sova med linser i ögonen? Tänk på att ögat behöver syretillförsel och med en lins i ögat, så får det inte det syre som egentligen behövs, ty ögonlocken hämmar syretillförseln ytterligare lite grand.

Kontakta din optiker alt ögonläkare omgående om du får problem såsom:
- oförklarlig smärta i ögat
- röda och irriterade ögon
- rinnande ögon

färgade linser

Skötsel av dina färgade linser ?

Det beror mycket på vilken typ av färgade linser du har, men för samtliga linstyper gäller "regelbunden och noggrann rengöring " !

Använd alltid sterila saltlösningar av det märke som din optiker föreslagit. Blanda aldrig saltlösningar av olika märke eller fabrikat.

Byt linsbehållare ofta - ha aldrig samma behållare mer än 2 månader. Skölj behållaren med linsvätska efter användning och låt den lufttorka. Använd aldrig kranvatten för att skölja ur den, ty det finns bakterier som kan få fäste i behållaren och till slut infektera ögat.

Ibland kan man vara överkänslig mot en viss typ av lösning: tag kontakt med din optiker, så får du hjälp med att ta fram en lösning som passar just dig!

Endagslinser behöver du inte sköta om, så den var snabbt avklarad ;)

Månadslinser brukar jag gnugga lätt mellan fingrarna, som jag blött med lite linsvätska som rengöringsmedel.

Övriga typer av linser, sådana som man kan ha upp till ett år eller t o m längre, kan kräva att man kokar dem - dock inte vanligt numera. Man kan också behöva rengöra dem i en speciell rengöringsvätska, som löser upp de äggviteämnen som brukar fastna i linsens porer.

 

Sätta i och ta ut dina färgade linser ?

Sätta i dina linser

- Tvätta händerna och torka av dem på en handduk som ej luddar.

- Kontrollera att linsen är rättvänd; linsens kanter buktar utåt om den är felvänd. Du märker även om den är felvänd om den skaver i ögat när du satt i den...

- Sätt linsen på pekfingret.

- Nu drar du ner det nedre ögonlocket med långfingret och drar samtidigt upp det övre ögonlocket med den andra handens pek- eller långfinger (jag föredrar långfingret).

Det kan vara svårt i början att låta bli att blinka, så håll ordentligt tag i ögonlocken. Använd spegel om du har en sådan -- det underlättar betydligt.

Det har egentligen ingen betydelse vilken lins du börjar med -- jag brukar börja med högerlinsen.

Ibland kan det komma in grejor mellan linsen och ögat

Gör då så här: Tvätta händerna, titta uppåt och drag ner försiktigt ner linsen i vitan.

Släpp därefter taget och blinka för att få tillbaka den i rätt läge igen. Skulle det inte hjälpa, så tar du ut linsen och gnuggar den med linsvätska eller steril koksaltlösning.

Du plockar ut dina färgade linser på följande sätt

- Tvätta händerna och torka av dem på en handduk som ej luddar.

- Håll fast ögonlocken på samma sätt som när du sätter i linsen.

- Titta uppåt och drag med pekfingret ner linsen i vitan.

- Greppa försiktigt om linsen med tumme och pekfinger och tag ut den.

- Lägg den i linsbehållaren och häll på linsvätska.

En del leverantörer föreskriver att man gnuggar linsen med linsvätska innan man lägger den i behållaren Jag brukar göra det när jag sätter i linsen, för att få bort smutsrester som eventuellt lossnat under tiden den låg i behållaren.

Slutligen

Du bör inte använda färgade linser när du är förkyld eller när du vistas i en överdrivet dammig miljö - det ökar risken för inflammation i ögonen.

Du kan uppleva problem med irritation i ögonen om linser används i luftkonditionerade utrymmen. Det går dock över ganska snart efter det att man lämnat lokalen.

Jag har upptäckt att ju äldre man blir, desto kortare tid kan man ha linser i ögonen. Det verkar som tårkanalerna inte producerar lika mycket som när man var yngre...

Lycka till med dina färgade linser !

Frågor och kommentarer om färgade linser och denna sidan välkomnas !

Kontakta: Anders

 

Kontaktlinser #1
Linser #1
Linser #2NO NEWS

ADS

::

Eye Q
(linser från Synsam)


::

Kreditkort


::

Billiga resor


::

Tjäna pengar


::


 

Copyright © Datorsam.com 2009. All Rights Reserved
Slut på guiden om färgade linser