kontaktlinser månads kontaktlinser endags kontaktlinser bifokala kontaktlinser skötsel av kontaktlinser handla kontaktlinser billiga kontaktlinser sponsrade länkar om kontaktlinser guide till inköp av kontaktlinser

   Kontaktlinser ?
   Här finns tips och råd om kontaktlinser !

 

kontaktlinser


Tittar du också efter billiga kontaktlinser ?

Alla som använder kontaktlinser vet hur mycket det kostar - det är anledningen till att jag tog fram denna guiden; för att göra det lättare för Dig att hitta billiga (och bra) kontaktlinser !

Det finns numera många leverantörer av kontaktlinser på nätet. Jag har försökt finna några som är både billiga på kontaktlinser - och som får bra omdömen av kunderna.

Lensway är i särklass störst och erbjuder ett stort urval billiga kontaktlinser och har dessutom billiga tillbehör. Jag trodde först inte på att de kunde erbjuda samma typ av linser som jag köper hos Synsam - men det gick. Jag fick dem till halva priset och det gick dessutom snabbare än hos Synsam eftersom jag inte behövde beställa tid hos optikern.

Jag hittade även andra leverantörer, som t ex LensOn, YourLenses, Lenses4Net och FreeNetLens -- för att nämna några...

Vill du veta mer om kontaktlinser ?

Kontaktlinser togs fram som ett alternativ till glasögon. De första linserna kom för 100 år sedan och gjordes först i glas för att senare tillverkas i hård plast.

Idag tillverkas kontaktlinser av en vätskehaltig plast, som är en blandning av silikon och något som kallas silikonhydrogel.

Finessen med kontaktlinser av silikon är att dessa släpper igenom syre. Hydrogelet används för att motverka silikonets vattenavstötande förmåga.

Nedan presenterar jag några av de olika sorters kontaktlinser som finns att välja bland, samt dess fördelar och nackdelar.

Några andra frågor som jag besvarar:

- Hur vet jag om kontaktlinser passar just mig ?

- Viktigt att veta om skötseln av dina kontaktlinser; vad ska man tänka på ?

- Vilka risker finns med kontaktlinser ?

- Hur länge kan man ha sina kontaktlinser ?


OBS! Inga medicinska omdömen - endast 20 år av egen erfarenhet!


kontaktlinser

Vilka sorters kontaktlinser finns det då  ?

Det finns många olika sorters kontaktlinser; månadslinser, endagslinser, kosmetiska linser (här ingår färgade kontaktlinser), toriska (dvs kontaktlinser för astigmatism - brytningsfel) linser och nu t o m bifokala kontaktlinser (var ska det sluta?).

Månadslinser: detta är nog den mest populära av kontaktlinser. Enkel användning, man sätter in sina kontaktlinser på morgonen och tar ut dem på kvällen. Du kan få dina kontaktlinser till översynthet, närsynthet och astigmatism (brytningsfel).

Endagslinser : denna typen av kontaktlinser behöver du inte klydda med och de är mycket behagliga att hantera; nytt paket på morgonen, som kastas på kvällen.

Kosmetiska linser: denna typen av kontaktlinser är kul om man vill ändra sitt utseende på ett drastiskt sätt utan att behöva ta till mer avancerade metoder. Linserna kan fås med eller utan styrka och i flera olika färger, t o m som kattögon (LensWay har en sort som heter Wild Eyes 2 Go !). Skulle inte den sorten passa, så rekommenderar jag en sökning efter crazy-linser på Google eller MSN.

Bifokala kontaktlinser: denna typen av kontaktlinser är till Dig som "lider" av s k ålderssynthet och egentligen behöver bifokala glasögon, men som hellre vill vara utan. Jag tillhör den kategorin (snart...).

Hårda kontaktlinser ger bättre syn under speciella omständigheter och räcker upp till ett år (eller t o m längre). Bifokala kontaktlinser finns inom denna kategorin. Det tar som regel längre tid att vänja sig vid en hård lins. Hårda kontaktlinser har en tendens att släppa från ögat om man gnuggar sig i ögat eller rör sig mycket.

 

Vilka sorters kontaktlinser passar mig ?

Först och främst: om du vill ha kontaktlinser måste du först kontrollera ögonen hos en legitimerad optiker eller ögonläkare.

Kontaktlinser måste provas ut så att de sitter som de ska på dina ögon. Det är också viktigt att kontrollera ögat, så att kontaktlinserna ej bidrar till att förvärra en eventuell skada på ögat.

Detta gäller även om du bara ska ha kosmetiska kontaktlinser utan styrka.

Du undrar säkert hur lång tid det tar att vänja sig vid kontaktlinser?
- Det beror mycket på vem man är och vilken linstyp man använder.  Hårda kontaktlinser kan ta flera veckor, medan de mjuka bara tar upp till en vecka.

Första gången du får linsen i ögat kan man bli irriterad  - få s k "grus i ögat känsla", få röda ögon och ökad känslighet för ljus.

Har du torra ögon så tar det längre tid att vänja sig. I sådana fall kan du kanske bara ha kontaktlinser halva dagen istället för hela dagen.

Du bör ej använda kontaktlinser om du
- har återkommande ögoninfektioner
- lider av svår allergi
- problem med torra ögon
- ofta vistas i dammiga, smutsiga och rökiga miljöer
- behöver speciella glasögonglas som ej kan ersättas med kontaktlinser.


Vilka risker finns det med kontaktlinser ?

Tänk på att du sätter ett främmande föremål i ögat !

Det är därför viktigt att du följer optikerns rekommendationer när det gäller skötseln av dina kontaktlinser.

Tänk också på din handhygien - tvätta händerna ordentligt innan du hanterar kontaktlinserna !

En fråga som ständigt dyker upp är vad som händer om man somnar med kontaktlinser i ögonen. Det är ingen fara så länge det inte händer för ofta. Dock brukar linsen torka ut så att den sitter ganska hårt fast i ögat.

Det viktigaste är att man inte grips av panik och försöker tar ut linserna med en gång. Nej, istället ska du droppa steril koksaltlösning i ögonen och vänta i ca 15 minuter, varpå det inte brukar vara något problem med att få ut linsen.

Varför bör du inte sova med kontaktlinser i ögonen? Tänk på att ögat behöver syretillförsel och med en lins i ögat, så får det inte det syre som egentligen behövs, ty ögonlocken hämmar syretillförseln ytterligare lite grand.

Kontakta din optiker alt ögonläkare omgående om du får problem såsom:
- oförklarlig smärta i ögat
- röda och irriterade ögon
- rinnande ögon

kontaktlinser

Skötsel av dina kontaktlinser ?

Det beror mycket på vilken typ av kontaktlinser du har, men för samtliga linstyper gäller "regelbunden och noggrann rengöring " !

Använd alltid sterila saltlösningar av det märke som din optiker föreslagit. Blanda aldrig saltlösningar av olika märke eller fabrikat.

Byt linsbehållare ofta - ha aldrig samma behållare mer än 2 månader. Skölj behållaren med linsvätska efter användning och låt den lufttorka. Använd aldrig kranvatten för att skölja ur den, ty det finns bakterier som kan få fäste i behållaren och till slut infektera ögat.

Ibland kan man vara överkänslig mot en viss typ av lösning: tag då kontakt med din optiker, så får du hjälp med att ta fram en lösning som passar just dig !

Endagslinser behöver du inte sköta om, så den var snabbt avklarad ;)

Månadslinser brukar jag gnugga lätt mellan fingrarna, som jag blött med lite linsvätska som rengöringsmedel.

Övriga typer av kontaktlinser, sådana som man kan ha upp till ett år eller t o m längre, kan kräva att man kokar dem - dock inte vanligt numera. Man kan också behöva rengöra dem i en speciell rengöringsvätska, som löser upp de äggviteämnen som brukar fastna i linsens porer.

Slutligen:

Du bör inte använda kontaktlinser när du är förkyld eller när du vistas i en överdrivet dammig miljö - det ökar risken för inflammation i ögonen.

Du kan uppleva problem med irritation i ögonen om kontaktlinser används i luftkonditionerade utrymmen. Det går dock över ganska snart efter det att man lämnat lokalen.

Jag har upptäckt att ju äldre man blir, desto kortare tid kan man ha kontaktlinser i ögonen. Det verkar som tårkanalerna inte producerar lika mycket som när man var yngre...

Lycka till med dina kontaktlinser !

Frågor och kommentarer om kontaktlinser och denna sidan välkomnas !

Kontakta: Anders
NO NEWS
::

Färgade Linser

::

VAKANT

::

VAKANT

::

::


 

Copyright © Datorsam.com 2005-2011. All Rights Reserved
Slut på guiden om kontaktlinser